מי אתה יוזף סטלין ?
על מנת להבין את השינוי המהותי שחל בברית המועצות לאחר נפילת משטר הצאר ברוסיה. חייבים לחזור לאמצע שנות ה-20.
1924 נפטר איליץ' לנין - מייסד הקומוניזם ברוסיה ומתחיל קרב על הירושה. היורש הטבעי לעמוד בראש המפלגה היה ליאון טרוצקי, ממייסדי הצבא האדום, בחור כריזמטי ומוכשר. מנגד היה יוזף סטלין- שלטש עיניים על ראשות המפלגה ופילס לעצמו את הדרך עד לצמרת. סטלין מינה את מקורביו לתפקידים בכירים, הוא גייס את תמיכתם ובמקביל החל להאשים את טרוצקי בדעות חתרניות כנגד המפלגה הקומוניסטית ובחוסר נאמנות. ב-1927 סילק
יוזף סטלין |
אותו מהמפלגה. מאותו רגע ואילך פעל סטלין בשיטה זו כנגד כל מי שהיה לו ספק ולו הקטן ביותר בנוגע לנאמנותו כלפיו. לאחר שהסיר כל איום מבפנים ולמעשה השתלט על מנגנוני השלטון, התפנה לטפל בבעיה הכלכלית בבריה"מ ובכלל זה בהיעדר טכנולוגיה מתקדמת. למעשה הייתה ברית המועצות בשנות העשרים של המאה -20 מדינה אגררית- (חקלאית) נחשלת.
כבר בשנת 1929 קבע "תכנית - חומש" אשר מטרותיה הן:
* תיעוש מהיר - סטלין רצה לכונן מדינה מתועשת ומתקדמת שתעמוד בקדמת הטכנולוגיה ותהווה מתחרה לשאר המדינות המתקדמות בעולם (כדוגמת ארה"ב, גרמניה, בריטניה וכו')
* קולקטיביזציה בחקלאות - פירוש הדבר הלאמה של כל הרכוש הפרטי, וכל המשקים החקלאים והפיכתם לרכוש המדינה.
* מיגור הבערות- בריה"מ סבלה משיעורי בערות גבוהים במיוחד. אחוז ניכר לא ידע קרוא וכתוב - סטלין קבע כי יש להשקיע בהשכלה - להעלות באופן ניכר את רמת הלימודים באמצעות בתי ספר ציבוריים הכפופים לדרישות המפלגה.
מהנדסי העתיד |
באמצעות שלוש המטרות הללו הבין סטלין כי יוכל ליצור חברה של פועלים עובדים ונאמנים ולהכפיף את האידאולוגיה הקומוניסטית לפיה כולם שווים (לא בפני החוק). התפיסה הקומוניסטית האמינה כי כל אחד ייתן כפי יכולתו ויקבל לפי צרכיו. ומי יקבע מהם צרכיו של הפרט? המדינה כמובן ... זוהי אם כן תחילתה של מדיניות טוטליטרית שבה המדינה מתערבת בכל תחום בחיי הפרט, היא קובעת ומכתיבה לו כיצד עליו לנהוג.
שליטה כל כך תובענית ולא מתפשרת הופכת את הפרט, באופן טבעי, לאדם קונפורמיסט (הולך בתלם - כמו כולם) אחרת ייחשב כמתנגד וייאלץ לשלם מחיר אישי מאוד יקר.
תכנית החומש הראשונה נקבעה לחמש שנים ולאחריה נקבעו עוד שתי תכניות חומש לאורך שנות ה-30. במהלכן חלה השקעה עצומה בפיתוח התעשייה ובמיוחד התעשייה הכבדה, הלאמת השדות ומרכוז החקלאות, פיתוח אדיר של תעשיות נשק, חימוש ואמצעי לחימה ומיגור הבערות (שיפור עצום בהשכלה).
ברית המועצות- מעצמה תעשייתית |
תוך פחות מעשור שינתה ברית המועצות את פניה. כל המדינה העצומה חוברה לרשת החשמל, שופרו ללא הכר התשתיות הלאומיות נבנו תחנות כוח, סכרים, מסילות ברזל נפרסו לאורכה ולרוחבה של המדינה העצומה הזו. רוסיה
אלפי קילומטרים של מסילות ברזל ורכבות |
ניצלה את משאבי הטבע האדירים בהם התברכה כמו פחם, ברזל ונפט לצרכי התעשייה הכבדה אמצעי תחבורה, יצירת מכוניות וכל דבר שעשוי לקדם את בריה"מ ולהפכה למודרנית.
על מנת שכל זה אכן יתבצע יש צורך במיליוני ידיים עובדות וגם לכך נמצא פתרון- מליוני תושבים הועברו באופן כפוי מבתיהם בכפרים, לערי התעשייה הגדולות, הם הוכרחו לעבוד בכריית פחם, וברזל ובמפעלי התעשייה האדירים - ללא כל היתר להתנגד, למחות או להתלונן על השכר. מי שהתנגד היה מוצא עצמו מהר מאד נאסר במחנה כפייה, הוגלה,או נענש בכל דרך יצירתית שקבעה המשטרה החשאית. אנשים למדו לשתוק ולהיכנע לתכתיבי המשטר. בשם תכנית החומש מיליוני תושבים הוגלו מבתיהם, והפכו להיות כלי שרת בידי מנגנון המפלגה. חייהם השתנו מקצה לקצה.
התוצאה היא : המטרות עליהן הצהירה המפלגה הקומוניסטית הושגו במלואן : ברית המועצות הפכה למעצמה תעשייתית של ממש, פיתחה טכנולוגיות חדשניות, מערכת החינוך לא הייתה מעולם משכילה כל כך - אחוזי הבערות צומצמו במידה ניכרת. קמו מסגרות שהכשירו מדענים, מהנדסים, טכנאים, אנשי מדע ורופאים.
עובדי כפייה בברית המועצות |
השינוי האדיר מקצה לקצה שחוותה ברית המועצות הושג אמנם אך במחיר אישי עצום. השליטה באנשים הייתה אכזרית במיוחד , מליוני אזרחים מצאו את מותם, מיליונים נאסרו והואשמו בהתנגדות למשטר (רבים הוגלו לסיביר הרחוקה
מסך הברזל - עמימות בנוגע למה שקורה בבריה"מ |
לא בכדי כונתה מדיניותו של סטלין - מסך הברזל.